Preduzetne mame i tate

Maja Štefanec: Ruku pod ruku mama i biznis

maja stefanec mama i biznis

 Maja Štefanec je mama koja je našu pažnju privukla knjigom koju je napisala pod naslovom Mama&Biznis, sa rukom u ruci. To je bio i povod za ovaj razgovor.

Iako se dame ne pitaju za godine, mi smo zamolili Maju da nam se predstavi i ispriča šta sve radi i kako je došla na ideju da napiše knjigu sa ovom tematikom.

– Majka sam dvoje dece. Imam četrdeset tri godine i u punoj sam životnoj formi. Moj sin Val ima 4 godine i ide u vrtić, a ćerka Viva ima 7 godina i ide u drugi razred osnovne škole. Već dvanaest godina radim u branši osiguranja i kao menadžer agencije, pored vlastite prodaje, obavljam i mentorski posao sa ljudima na terenu. Imam nekoliko hiljada klijenata i obučila sam više od 300 ljudi. S mojim životnim partnerom (nismo venčani 🙂 Markom imam zajedničko preduzeće koje je jedno od najboljih partnera preduzeća Agencije Mori, čiji je vlasnik  moj dugogodišnji mentor i prijatelj Smiljan Mori. Inače sam diplomirala na Visokoj školi za komerciajliste u Mariboru, a najveća škola mi je životna i škola prodaje, kojese temelje na iskustvu.

maja stefanec mori agencija

Volim da dobijam nova znanja, tako da sam prošla puno dodatnih tečajeva i seminara – sertifikat NLP praktik (Neuro-lingvističko programiranje), seminari retorike, vođenja, prodaje, Mentor2Millions…

Osoba sam koja voli komunicirati s ljudima, uživo i čuti njihove priče… one me ispunjavaju. Volim ples, jogging, odbojku na pesku, planinarenje, čitanje knjiga…volim biti aktivna. A pored dvoje dece – to i nije neki problem 🙂

knjigaKako se i kad javila ideja o pisanju knjige Mama&biznis – sa rukom u ruci

– Ideja oko knjige na tu tematiku rodila se par meseci posle rođenja moje Vive, znači 2009. godine. Tada se kod mene desila velika promena oko načina života i načina razmišljanja. Kao samostalni poduzetnik u osiguranju nemaš platu, nego si ovisan od provizije. Posao je trebao funkcionirati dalje, iako sam ja bila kod kuće sa detetom. Nisam želela svu odgovornost oko novca prebaciti na svog partnera jer volim biti nezavisna. Svi su mi govorili da ne mogu biti 100% angažovana na svim područjima, ali ja sam znala da majčinstvo i posao nekako mogu ići zajedno, jer jednostavno volim biti majka a volim i svoj posao. A ja tada nisam bila zadovoljna sobom ni u jednom segmentu svog života – ni kao majka, ni kao partnerica, niti kao poduzetnica, jer uvek dođe ono osećanje krivice, koje nikome ne služi. Uvek se pitaš da li činiš pravu stvar. Upoređivala sam se sa drugim majkama, poduzetnicama i uvek imala osećaj da nisam dovoljno dobra. Zato je bilo jako bitno da naučim dobro komunicirati sama sa sobom, da slušam sebe i svoju intuiciju, da naučim još bolje planirati svoje vreme, da u svakom trenutku znam da radim najbolje što mogu. Pronašla sam metode koje su mi pomogle da naučim opet nešto bitno o sebi. I kad sam to naučila, došla sam do spoznaje da svi mi možemo odlično funkcionirati na svim našim životnim područjima, ako pronađemo harmoniju…Ne ravnotežu, nego harmoniju.

maja stefanec deca

Da li je stvarno moguće osloboditi se osećanja krivice kada ne provodite dovoljno vremena sa decom?

– Da, moguće je. Radom na sebi. To puno zavisi od naših osobnih vrednosti. A i kad dođe taj osećaj – ništa nije strašno. Bitno je da naučimo kako ga razumeti i osloboditi se krivnje. Jer nije toliko važna količina vremena koju provodimo sa svojom decom, nego kvalitet tog vremena.

Deca su izuzetno prilagodljiva bića i najveće probleme oko nekih situacija stvaramo mi sami, roditelji. Kad su deca mala, žele da budu stalno uz nas i ne razumiju zašto ne mogu s nama ili zašto mi negde idemo. Ali ako o tome dovoljno puta istrajno s njima govorimo, ako im  obrazlažemo pozitivne posledice našeg odsustva, ako od toga napravimo igru – deca će razumeti. Njima je važno da znaju da se mi vraćamo. I kad se vratimo, onda će biti to naše zajedničko vreme. A tu je bitno – da ispunimo svoje obećanje.

O čemu govori knjiga? Da li je to skup tuđih iskustava ili isključivo vašeg?

– I jedno i drugo. Intervjuisala sam nekoliko majki koje su i uspešne poduzetnice, srela mnogo mladih majki koje imaju poduzetničke snove a ne usuđuju se da idu za njima, srela mnogo poduzetnica koje još nisu majke i pitaju se kako voditi biznis i majčinstvo.Iz svega toga sam  sabrala neke zajedničke točke koje su opisane u knjizi. Moje je mišljenje da ne postoji samo jedan recept, samo treba pronaći pravi za sebe.

maja stefanec i suprugKoliko vam je muž podrška u svemu što radite?

– Marko i ja nismo u braku, ali živimo zajedno već 10 godina i on je partner kojeg sam ja privukla u svoj život uz pomoć zakona privlačenja. Stvarno verujem u taj zakon i manifestiram ga na svim područjima života. Marko je izuzetan poduzetnik, otac, partner, prijatelj, učitelj, mentor i daje mi krila. Zahvalna sam za njegovu strpljivost i imam 100% njegovu podršku u svemu što radim.

Šta je po vama u roditeljstvu najvažnije?

– Najvažnija je komunikacija i da si kao roditelj uzor svom detetu. Nije bezveze izreka da su deca naše ogledalo. Ako nam nešto smeta kod deteta, verovatno moramo to prvo ispraviti kod sebe.

Da li imate dovoljno vremena da razgovaratesa svojom decom o svemu?

– Mislim da. Vrlo sam komunikativna osoba, pa tako i moja deca vole da pričaju. Najviše volim one razgovore prije spavanja, kad sakupljaju događaje od celog dana. I ti razgovori ponekad traju sat vremena i više.

Imate li u porodici neke male zajedničke rituale?

– Jedan od meni najdražih rituala je taj da prije spavanja svako od nas nabroji tri stvari za koje smo danas zahvalni. I svaki dan kažemo “Volim te” (rad-a te imam).

Šta vas ispunjava i čini srećnom?

– Moje neko životno poslanstvo je da budem „sunce“ i da pomažem drugim ljudima. Tad pomažem i sebi.

Kada možemo da očekujemo knjigu u Hrvatskoj i Srbiji?

– Nadam se početkom sledeće godine.

maja stefanec i deca2

Vaša poruka drugim roditeljima?

– Ne treba postavljati pitanje da li sam dobra majka ili dobar otac, jer životno znanje ne dolazi samo iz dobrih iskustava, nego su i naše greške bitni sastavni dio tog znanja. Važno je da ih primetimo, o njima razgovaramo i najbitnije… nešto iz njih naučimo! Tako ćemo biti odličan primer svojoj deci.

facebook page: https://www.facebook.com/mame.biznis.zrokovroki/

web stranica: http://vivaagencija.wixsite.com/mameinbiznis

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.