Blogoteka

Marija Čukman: Svjesna trudnoća

marija-trudnoca

Rođena sam 1979. u Zagrebu. Radim kao porođajna edukatorica i doula, majka sam dva dječaka.
2013. godine prvi put postajem majka. Za vrijeme trudnoće primjećujem da je suvremeno zapadno društvo u potpunosti otuđilo duhovnost i važnost žene iz trudnoće i poroda. Tada se odlučujem aktivno baviti vraćanjem poroda u ruke žena. Posvećujem se edukaciji žena o porodu kao nečemu posve prirodnom za svaku od nas. Svakodnevna negativna propaganda s naglaskom na strah otuđila je žene od svjesnosti o tome da su porod i trudnoća najprirodnija stvar na svijetu. Prečeste i prevelike medicinske intervencije oduzele su ženama svjesnost o tome kako posjedujemo sposobnost nošenja i rađanja djece.
Educiram žene o važnosti njihove aktivne uloge u trudnoći i porodu, o njihovoj sposobnosti da rode a ne da budu porođene, te im dajem potporu za vrijeme postporođajnog razdoblja.
Zagovornik sam prirodnog poroda, dojenja i attachment parentinga. Bavim se problematikom statusa primalja, doula i kućnog poroda u RH, te prava na izbor svake rodilje na porod kakav želi.
Vodim tečajeve za trudnice i njihove partnere kroz koje se oni pripremaju za porod i postporođajno razdoblje. 2014. godine postajem ovlaštena voditeljica tečajeva Sacred Pregnancy koje počinjem voditi u Hrvatskoj. 2016. završavam i formalnu edukaciju za doulu pri DONA international.
Kao terapeut sa ženama radim na iscjeljenju trauma trudnoća, poroda i gubitka djeteta. Posebno se posvećujem postporođajnom razdoblju kroz razne tretmane babinja, koji pospješuju psihofizički oporavak majke.

O autoru

Marija Čukman

Marija Čukman

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.