Preduzetne mame i tate

Marija Veljković Milovanović: Trudnoća kao inspiracija za knjigu

Marija Veljković Trudnoća kao inspiracija

Poznata voditeljka kviza “Slagalica” i njen suprug Milan postaće i treći put roditelji. Ovaj par već ima devojčicu i dečaka (četvorogodišnjeg Đurađa i dvogodišnju Rosu), koji se raduju dolasku novog člana porodice.Svoja iskustva buduća mama troje dece odlučila je da podeli sa drugim mamama kroz knjigu “Trudnoća je dar”, koja će uskoro izaći iz štampe.

Šta je slično, a šta različito u odnosu na prethodne trudnoće?

Koliko god da se dešava istoj ženi, svaka trudnoća je posebna. Jer i osobe koje nosimo nisu iste. Tako da sam i ja, čini mi se, potpuno druga osoba u svakoj trudnoći. Mučnine i umor su isti uvek. Samo se ja drugačije osećam. U prvoj trudnoći sam bila energična i vesela, u drugoj preumorna, a u ovoj trećoj sam još uvek u čudu.

Kako vaša deca reaguju na činjenicu da će stići još jedan član porodice? 

Raduju se, a verovatno nisu ni svesni šta nas čeka. Ali su i malo nervozniji, što je verovatno podsvesno i traže više moje pažnje što je potpuno normalno.

Jesu li već svesni postojanja bebe u vašem stomaku?

Da! To su tako dirljivi trenuci… Oni čak očekuju da im beba odgovori…! Pitaju se zašto ona njima neće da kaže laku noć. A oni njoj kažu…

marija-veljkovic

Trudnoća je dar

Kakva je vaša komunikacija sa bebom u stomaku?

Sva pažnja mi je uperena trenutno na dvoje starijih. A setim se da sam trudna tek kad mi se beba „javi“, što je znatno jače ovih dana. E, onda joj kažem nešto kao: „A i ti se javljaš…?“ Ne razgovaram sa njom još uvek mnogo, možda zato što mi stomak nije puno porastao, a i imaćemo ceo život da se ispričamo.

Da li znate pol bebe i koliko je vama i vašem suprugu to važno?

Znam pol. Ali nama nije bilo važno da saznamo zato što nešto želimo više… Najvažnije je da beba bude zdrava. A ja sam želela da što pre saznam kojeg je pola da bih nekako mogla da se odredim- čija sam ja to mama.

Kako vaspitavate svoju decu, imate li uzore ili mislite da je to u roditeljstvu nemoguće jer smo svi mi različiti?

Nemam neki uzor u vaspitanju. Volim da se oslanjam najviše na svoje instinkte, ali volim da čujem i iskustva drugih mama i stručnjaka. Ono što mi se svidi – primenim.

Šta vaša popularnost znači vašoj deci?

Mislim da su oni još mali da bi shvatili šta znači reč popularnost. Oni su oduševljeni kada me vide u dečjoj predstavi, i vole i da učestvuju kada su predstave interaktivne…

To je ono čemu se najviše raduju. A potpuno su zbunjeni ako neko želi da se slika sa mnom ili da popriča. Đurađ je imao dve godine kada nije shvatao zašto se sva deca guraju oko mene, i onako mali ih je gurao i vikao: „To je moja mama!„.

 Čemu nas uče deca?

Uče nas nečemu što smo možda zaboravili živeći u današnjici. Iskrenosti, neiskvarenosti, lepoti…

Prilično ste aktivni: voditeljstvo, gluma u pozorištu za odrasle i pozorištu za decu, interaktivne  predstave za decu… U čemu najviše uživate?

Ako me pitate koja mi je dečja predstava najdraža, rekla bih“Divna je divna” – interaktivna i edukativna dečja predstava za koju sam sama pisala tekst. Prelapa je i autorska muzika, a pored mene u predstavi igraju i Nataša Miljuš i Peđa Damnjanović.

Treća trudnoća vas je inspirisala da napišete knjigu?

U stvari me je inspirisala prva trudnoća. A počela sam da je pišem posle druge… Želela sam da napišem nešto što će pomoći nekim novim budućim mamama… Pošto su meni najviše pomagala iskustva drugih žena, a ne knjige. Tako je nastao priručnik “Trudnoća je dar” – od mojih i iskustava drugih žena među kojima su i moje koleginice Kristina Radenković, Nina Lečić i Danijela Pantić. To je najveći dar prirode svakoj od nas.

Marija Veljković poruka

Svaki dan početi lepim

Poruka čitaocima

Uživati u svakom danu i najmanjim stvarima… Biti pozitivan i nasmejan… Kad se takvi probudite nekako ceo svet bude drugačiji.

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.