Preduzetne mame i tate

Mia Medaković-Topalović: Primeni sve ono o čemu pišeš

Miomira Anima Mundi

Za sebe kaže da je pronašla više interesovanja koja moraju biti zadovoljena kako bi ispravno funkcionisala i bila svoja i celovita. Mia Medaković Topalović ili Anima Mundi – reč je o istoj osobi.

Završila je Pravni fakultet u Novom Sadu, položila pravosudni ispit, nostrifikovala diplomu na Pravnom fakultetu u Firenci, bila stipendista italijanske vlade. Ali, kada je otkrila novinarstvo, shvatila je koliko se kao kreativna ličnost razbuktava i živi. Prvo je to bilo na City radiju u Subotici, gde je vodila i realizovala emisiju iz kulture „Scena“ – spajala reč i muziku. Danas spaja reč i fotografiju kroz elektronski magazin RYL/Refresh your life.

Kako je nastala Anima Mundi i online časopis RYL?

Anima je nastala pre nekoliko godina dok sam živela na relaciji Frankfurt – Firenca – Subotica. Moja prijateljica Silvana Paonessa otvarala mi je FB nalog i pitala: “Kako želiš da se zoveš?“ Odgovorila sam samo „Anima Mundi“ – Duša Sveta. Tako se vremenom, kroz FB profil, počela buditi i razvijati Anima Mundi, koja je dobila svoj novi medij/kanal – da se izrazi putem  društvenih  mreža i da bude u kontaktu sa prijateljima širom sveta. Moj pozitivan stav prema životu i način na koji sam pravila foto-priče (slažući tri fotografije u celinu) lako su osvajala srca mojih prijatelja. Tako je Anima rasla kroz pozitivan stav i odnos prema životu. Izražavala sam samo onaj segment u meni koji je duša htela.

intervju-mia

Nezaboravna avantura krstarenja

RYL workshop-ovi su prethodili samom magazinu?

Organizovala sam radionice life coach-eva i psihologa u Subotici, kako bih pokrenula žene da se posvete sebi, sagledaju sebe, da lako rešavaju probeme koji ih tište, da bi bile svoje i na putu do sebe. Moj veliki i najbolji prijatelj Boris Cupać, koji je sa svojom marketinškom i izdavačkom Agencijom „Refresh“ stao iza mene, predložio mi je da radim online novine, misleći da ja neću pristati na to, ali hteo je da me pokrene na drugi način, objašnjavajući koliko su online novine danas trend u svetu.

RYL je namenjen svima koji su na putu ličnog rasta i razvoja, pozitivnog životnog koncepta. Pozitivizam koji vodi ka buđenju, razvoju i ličnom zadovoljstvu. Ali, to je i sama filozofija življenja.

Za magazin pišu psiholozi, motivacioni treneri, life coach-evi, specijalisti za ishranu, modu, telo, sa ciljem da inspirišu čitaoca i podstaknu ga na pozitivnu promenu i siguran korak i iskorak u životu. Načiniti prvi korak je i najteže, ali uz stručnu pomoć, i najlakše.

Da li svako ko je na putu ličnog razvoja može da nađe nešto zanimljivo u RYL?

Magazin je prevashodno ženski, jer su žene spremnije za promene. Teme su unisex, pa i dovoljno otvoren i osvešćen muškarac lako prepoznaje svoje štivo u magazinu.

Saradnike pronalazim širom sveta i Balkana – oko 15 autora učestvuje u kreiranju broja. Časopis je pisan uglavnom na srpskom, ali imamo članke i na italijanskom, engleskom, nemačkom, mađarskom jeziku. Mislim da smo mi jedini koji svakog meseca, na više stranih jezika, obrađuje jednu aktuelnu temu po broju iz domena ličnog razvoja.

Koji trenutak u tvom životu je bio „refresh of your life“?

Kod mene ne postoji jedan trenutak koji mi je promenio život, postoji više malih osveženja koja me vode ka samoj sebi.  Apsolutni Refresh mi je donelo učenje 3 strana jezika, jer posle njih, ja nisam više ista ona koja je govorila samo jedan, maternji.

A rođenje mog deteta me je vinulo u drugu dimenziju. Ulepšao mi je život i učinio ga bogatijim i sadržajnijim. Damjan je došao na svet dok su cvetali zumbuli, u aprilu. Tako da mi svake godine cvetanje zumbula daje snažan i simboličan miris njegovog rođenja. On je moja inspiracija, borba, lepota i snaga. On je već sada upoznat sa svim tehnikama samopomoći koje obrađujem u magazinu, voli reiki i masažu. Ima svoju zen baštu koju sređuje u dokolici. On je moj učitelj i zahvaljujući njemu ja sam majka. Međusobno se podržavamo i beskrajno volimo. Kada se naljutim, samo mi kaže: „Želim osmeh na tvom licu i samo diši. Primeni sve ono o čemu pišeš“. Ja ga gledam i ne verujem, srećna sa punim srcem, ko mi ga je poslao.

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.