Blogopriče

Roditeljstvo novog doba – moja tema

roditeljstvo-novog-doba-moja-tema2

Nekako biva u životu, da biramo onu oblast koju prepoznajemo kao važnu. Verovatno kroz temu roditeljstvo novog doba tragam za detetom koje sam  bila nekad i sad.

Jedan sam od osnivača Udruženja Roditeljstvo novog doba i mama dva odrasla tinejdžera. Takođe sam neko ko neprestano traga za odgovorima na mnoga pitanja. Da li sam mama koja greši i da li sam grešila? O da i ne malo. Da li danas kao roditelj znam više ili manje?

Imam osećaj da se moje neznanje uvećava, srazmerno poverenju u dobar ishod.

Deca kao rezultat

Nedavno mi je moja punoletna kći rekla:“Znaš mama ti se baviš roditeljstvom i to sve, ali mi ti nismo nešto ispali. Kako se osećaš zbog toga?“ Uf, kakvo pitanje od moje drage kćeri, koja ne voli da sedi sa knjigom, ali zato obožava filmove i muziku. Zamislila sam se i to je potrajalo. Pa stvarno šta ja to radim i zašto?

Roditeljstvo novog doba - moja tema

Igrica u igraonici

Oboje su vrlo dobri đaci i po svim parametrima današnjeg društva nemam šta da istaknem od njihovih postignuća. Nisu završili muzičku školu, ne bave se ozbiljno ni jednim sportom, ne ističu se ni u školskim ni u vanškolskim aktivnostima. Vole da zaobiđu i preskoče svaku prepreku za koju su procenili da je nebitna. U kući se ne hvataju  ni jednog posla bez preke potrebe i naravno najviše vole da izađu sa svojim društvom i da su napolju. Ako bi se deca gledala kao rezultat iz opisanog ugla, svakako bi bilo bolje da izaberem neku drugu temu životnog delovanja.

Roditeljstvo je izabralo mene

No, tema roditeljstva je izabrala mene. Nekako biva u životu, da biramo onu oblast gde nešto  prepoznajemo kao važno nama. Možda kroz temu roditeljstva tragam za detetom koje sam ja bila nekad i sad. Potrebno je da nešto završim u sopstvenom odrastanju. U svakom slučaju volim decu i osećam odgovornost prema tome kakav svet tvorimo. Volela bih da popravim što se dade popraviti. Krenula sam od sebe u tom popravljanju. Učenje, seminari, knjige, radionice ništa mi nije strano. Osećam se kao večiti učenik u školi života i radujem se različitim spoznajama do kojih dolazim svakodnevno. Čini mi se da svakog trena živim u nekom novom svetu, jer ga vidim iz nekog novog ugla. I razumem da je uglova posmatranja bezkonačno mnogo.

Moji učitelji su moja deca

I tako u jednom trenu uvidim da su moji najveći učitelji u ovom životu, upravo moja deca. Od njih učim da budem opuštena, da ne brinem o sutra, da mogu slobodno ništa da ne radim i da se zbog toga ništa loše neće dogoditi. Moja deca nisu odlični đaci, ali oni će uvek prvi pritrčati da pomognu starijoj osobi ili da ustanu u prevozu svakom ko je nemoćniji od njih. Oni su uvek tu za svoje drugove i drugarice. Vole prirodu, vožnju biciklom, plivanje, muziku. Vole svoju zemlju i porodicu. Moja deca prepoznaju maske i vrlo dobro osećaju i vide čoveka koji stoji iza. Njima je jasno da mnogo toga nije savršeno u ovom svetu i imaju jasne stavove na mnoge teme.

Takođe mnogo bolje od mene znaju kada je dobro neki stav izneti, a kada je pametnije nešto prećutati. I na tom polju učim od njih. Moja deca me besplatno podučavaju i ne znajući da to čine, a ja ćutim i pravim se da ponešto znam bolje. Oni me puštaju da se pravim pametnija, prihvatajući s ljubavlju sve moje nesavršenosti i ne zamerajući zbog istih. U toj igri prožimanja, zajedno rastemo i gradimo odnos koji je baza našeg bitisanja u novom dobu.

A roditeljstvo novog doba je sada i predstavlja dva sveta istovremeno. Jedan je veći i dominantniji, dok je drugi manji, tiši, budi se i prepoznaje ovaj prethodni, kao nešto što neminovno prolazi. Svest o postojanju oba je ono što ovaj trenutak čini čarobnim i želim nam svima lako i bezbolno „buđenje“ sa učiteljima, koji su uvek pored nas. 

Tekst preuzet:  RYL

O autoru

Avatar

Nataša Vukićević

Učiteljica po zanimanju, u marketingu poslednjih dvadeset godina. Slučajno ili namerno uvek u temi roditeljstva: magazin MAMA, tv emisija MAMA, magazin Roditelj&dete, web emisija Mamino ćoše. Danas u marketingu preduzeća Yuglob d.o.o. radi na razvoju i plasmanu brendova namenjenih roditeljima.
Najviše je naučila od svoje dece i života. U stalnoj potrazi za odgovorima na pitanja: koliki su stvarni potencijali čoveka, da li možemo bolje, o smislu života…

Raduje se novim projektima posvećenim roditeljima, a najveća želja joj je da se preseli na zemlju, u prirodu i da stvara svoje zavičajno imanje.

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.