PoRodi se lako

Sedamnaesti dan savetovališta PoRODI SE LAKO

Savetovaliste za trudnice
RND
Autor RND

Pretposlednjeg dana prvog ciklusa Besplatnog holističkog savetovališta za trudnice PoRODI SE LAKO imali smo priliku da čujemo Nanu Majstorović Kožul, licenciranog instruktora dva programa namenjena bebama. Nana je govorila o masaži i muzikoterapiji za bebe, zatim je prof. dr Mirjanu Sovilj pričala o tome kako bezbolno rađanje nije fikcija ako se buduća mama na vreme pripremi i sigurna je u svoju snagu, a specijalni gost na ovom predavanju bila je mama tromesečnog dečaka Jadranka iz Banjaluke, koja je prošla kroz program Prosvetiteljsko roditeljstvo i nakon toga se porodila prirodnim putem.

Naša gošća se sa ovim programom upoznala na prošlom Festivalu RODITELJSTVO NOVOG DOBA, i od tada se, kako sama kaže, njen život promenio za 360 stepeni.

Kako je susret sa prof. Sovilj na prošlom Festivalu Roditeljstvo Novog Doba promenio Jadrankin život iz korena

Kako je susret sa prof. Sovilj na prošlom Festivalu Roditeljstvo Novog Doba promenio Jadrankin život iz korena

Ali, vratimo se na početak današnjeg druženja. Povezivanje između bebe i njenih roditelja se, između ostalog, unapređuje dodirom pa je zato masaža bebe u prvim mesecima njenog života izuzetno važna, naglasila je Nana Majstorović Kožul, IAIM instruktor. IAIM je inače Međunarodna asocijacija za masažu beba, koja ima ogranke širom sveta, i  promoviše dodir kao način povezivanja.

Masaža je blagotvorna za sve učesnike u procesu ali ćemo ovom prilikom naglasiti njenu važnost u razvoju  bebinog mozga, olakšavanje nekih bebinih tegoba kao što su grčevi i gasovi, mišićne napetosti itd.

Neki od instrumenata koji simuliraju zvuk materice ili otkucaje srca

Neki od instrumenata koji simuliraju zvuk materice ili otkucaje srca

U drugom delu svog predavanja Nana je govorila i o muzičkom programu Musical Baby Bonding, čiji je takođe instruktor. Ovom prilikom je prisutnima pokazala i prikazala neke od instrumenata posebno prilagođenim za bebe, a koji se, pored najlepšeg instrumenta, maminog glasa, koriste u ovom programu. Muzički program za bebe je program zabavnog karaktera i namenjen je bebama u prvim mesecima života, do propuzavanja. Inače, Nana je govorila i o najpoznatijim formatima pesama koje se koriste u radu sa bebama i mamama poput uspavanke koje imaju smirujući, ali sa druge strane i pesmicama koje imaju stimulirajući uticaj na bebe.

Prof. Mirjana Sovilj govorila je o tome koliko nas naša uverenja u utisnuti programi u našu podsvest blokiraju da osetimo lepotu rađanja. Kako je moguće promeniti ove vekovima taložena shvatanja? Kako možete da naučite da upravljate vašim porođajem i rađanjem bebe?

Budite stalno u kontaktu i razgovarajte sa vašom bebom, dogovarajte se oko njenog dolaska, savetuje prof. Sovilj.

Ohrabrite bebu da radosno i bezbedno prođe kroz porođajni kanal jer je čekate ispruženih ruku… Kroz vizuelizaciju i razgovor upravljajte porođajem i rađanjem.

Jakov je dočekan kao gost, bez straha

Jakov je dočekan kao gost, bez straha

Na priču Mirjane Sovilj nadovezala se, kako smo već najavili, mama Jadranka iz Banjaluke koja je sa tromesečnim sinom Jakovom i suprugom Milošem Galićem bila gost iznenađenja u našem savetovalištu. Jadranka je prisutnima ispričala kako se porodila prirodnim putem, uz prisustvo supruga, potpuno bezbolno, beba je jednostavno, kako sama kaže – skliznula. Još po nečemu je Jadrankin doživljaj porođaja bio specifičan – ona kaže da rođenje deteta za nju nije bila prevelika promena jer su oni već pre toga komunicirali, još dok je bio u stomaku, i onda je samo bio – vidljiv.

Mi smo čekali gosta, bez straha, porodila sam se na najsvečaniji mogući način. Porođaj može da bude baš to – velika svečanost, poručila je Jadranka drugim trudnicama na kraju ove večeri pune prelepih emocija.

Intervju sa Jadrankom uskoro ćete moći da pročitate na ovom sajtu.

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.