Tinejdžeri

Seksualnost : “one stvari” i tinejdžeri

seksualnost

Sećate li se svog prvog seksualnog iskustva? Sigurno da.

Da li ste to rekli svojim roditeljima? Verovatno ne.

Da li mislite da će vaše dete reći vama? Nadate se da hoće, ali verovatno neće.

Da li je vaš tinejdžer spreman za svoje seksualno iskustvo? Mislite da nije.

Šta o tome misli on? Siguran je da jeste.

Granice detinjstva se postepeno spuštaju, pa se danas smatra da pubertet počinje već u 10. godini, a pored svih noviteta modernog vremena, promenilo se i značanje pojmova : „zabava“, „druženje“, „ljubav“.

Romantično pisanje pisama

Romantično pisanje pisama zamenila internet komunikacija

Tako, način na koji su se upoznavali i udvarali bake i deke današnjih tinejdžera više i ne postoji. Romantiku, pisanje pisama, lepe manire džentlmena i dama, zamenili su internet komunikacija i slobodno vreme koje tinejdžeri definišu kao „neobavezno gluvarenje“.

Sve ranije stupanje u seksualne odnose iako nije poželjno, nije ni neobično.

Uticaj medija. U mnogim porodicama, mediji kojima su deca izložena, pre svega, internet i TV, imaju dominantnu vaspitnu ulogu. Međutim, na našim TV programima ne postoje edukativne emisije o seksualnosti, a postojeći pornografski sadržaji doprinose formiranju pogrešnih predstava, o tome kako treba da izgleda žensko ili muško telo (što rađa brojne komplekse pri pogledu na sopstveni odraz u ogledalu), pa do toga kako treba da izgleda sam seksualni odnos.

Prvo zaljubljivanje je vreme da započnete razgovor o seksualnosti.

Razgovor. Nemojte pokušavati da glumite da vam je razgovor sa vašim detetom tinejdžerom o seksualnosti prirodan, ukoliko nije, jer će ono to osetiti, pa otuda takvi razgovori nemaju efekta. Najpre razrešite unutrašnje dileme i razmislite: sa kime bi dete trebalo da razgovara o ovoj temi? Njegovi vršnjaci možda znaju još manje nego on. Škola, psiholozi i nastavnici imaju druge prioritete. Seksualnost nije tema koja bi se učila iz knjiga, zar ne? Osim vas, vaš tinejdžer nema drugog sagovornika. Njegovo prvo „pravo“ zaljubljivanje ne znači obavezno i prvo seksualno iskustvo, ali ukoliko se to ne desi sa prvim ljubavnim iskustvom, sa nekim sledećim hoće. Zato je upravo prvo zaljubljivanje vreme da sa ovim razgovorima i počnete.

Odustanite od lažnog moralisanja, zaboravite na bilo kakve „tabu“ teme.

Ništa se ne podrazumeva. Mediji stvaraju pogrešne slike, a vaše dete nema odgovarajućeg učitelja u spoljašnjem okruženju (vršnjaci, škola…), pa nemojte računati da se određene informacije o seksualnosti podrazumevaju. Odustanite od lažnog moralisanja, zaboravite na bilo kakve „tabu“ teme. Naprotiv, otvorite sva pitanja koja su važna za odrastanje vašeg deteta.  Budite konkretni, direktni, jasni. Dete ne može znati, samo od sebe, koja je najbolja kontracepcija, kako prvi seksualni odnos treba da izgleda, zašto su važne emocije da bi se ostvario tako intiman čin…

Formulaciju: „svi iz odeljenja“, uzmite veoma fleksibilno.

Emocije. Istraživanja i ankete pokazuju da veliki broj tinejdžera kao razlog zašto su prvi put iskusili vođenje ljubavi, navodi: „zato što su to uradili svi iz odeljenja“. Jasno, svaki put kada čujete formulaciju iz usta deteta: „svi iz odeljenja“, to uzmite veoma fleksibilno. Ono što je međutim sigurno jeste da u takvom odgovoru nikakve ljubavi ne može ni biti. Vaš zadatak jeste upravo suprotan odgovorima „svi iz odeljenja“…

Ukorenite kod deteta stav da je seksualnost sastavni deo života, ali nešto posebno, intimno, važno… i ponajviše, ljubavno.

 

O autoru

Jelena Holcer

Jelena Holcer

Jelena Holcer je diplomirani pedagog. Ima 25 godina iskustva rada sa roditeljima i decom, u različitim školama, vrtićima, izdavačkim kućama, radio i TV stanicama.
Kada je naučila da pravilno uči, napisala je knjigu: “Pravilno učenje”.
Kada je rodila dete, napisala je: ”Uspešan roditelj – uspešno dete”.
Godinama nakon razvoda napisala je i: “100 najčešćih pitanja i odgovora o razvodu”.
Kada je naučila da je važno i neophodno da ume da govori NE svojoj okolini, napisala je: “Kako reći NE”.

Njena najnovija knjiga, petnaesta po redu, posvećena je komunikaciji između roditelja i dece: “Hajde da pričamo o…” Autor je brojnih programa, seminara, radionica.
Direktor je “Škole za roditelje”.

1 Komentar

  • Divan pametan i danas presudno važan razgovor i onda fljas , uzasne fatalne muzičke vibracije…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.