Vesti

Super tata – izložba fotografija i publikacije o očinstvu

izlozba-promo
RND
Autor RND

Izložba fotografija Super tata, na temu angažovanog, rodno ravnopravnog, nenasilnog i odgovornog očinstva, otvara se 28. oktobra u UK Parobrod.

U organizaciji Centra E8, izložba “Super tata” počinje u 15 časova, a osim izložbe fotografija na temu očinstva, biće održana i promocija publikacije “Tata, ti si tu: Kvalitativni prikaz očinstva u Srbiji”, autorke Tamare Skrozze.

“Super tata” je projekat koji se bavi temom očinstva i većeg angažovanja očeva odnosno promoviše uključivanje muškaraca kao aktivnih, rodno ravnopravnih, odgovornih i nenasilnih očeva i staratelja, uz promovisanje pozitivnog roditeljstva i pozitivnih uzora.

Ekipa Centra E8 i studentkinje fotografije sa Nove akademije umetnosti prethodnih meseci bili su u potrazi upravo za Super tatama – očevima koji odgovaraju ovom opisu. Zadatak je bio identifikovati ih u svom okruženju i potom kroz fotografiju najbolje prikazati suštinu ovog odnosa – tople i emotivne momente između očeva i dece u njihovoj svakodnevici.

“Tata, ti si tu” je nova publikacija Centra E8 o očinstvu, čija je autorka Tamara Skrozza. U pitanju je kvalitativni prikaz očinstva u Srbiji zasnovan na odgovorima dvadesetdvojice ispitanika – očeva, kao i sedmoro predstavnika i predstavnica organizacija i institucija. Priča o roditeljstvu svakako mora da se odnosi ne samo na mame, nego i na savremene, aktivne i u život dece uključene tate – na njihove probleme, izazove s kojima se suočavaju, mogućnosti za još veći angažman u nekad skoro isključivo “ženskim” poslovima i obavezama. Kako se oni igraju sa decom i kako brinu o njima? Kako pokazuju emocije? Kakvi su bili njihovi očevi? Šta misle o roditeljskom odsustvu radi brige o deci? Šta su i ko su to zapravo “Super tate”?

“Prisustvovao sam porođaju svoje supruge pre pet godina, a od prvog dana uključen sam u sve što se tiče kuće, domaćinstva i deteta. To sve mi je na neki način otvorilo oči po pitanju žena. Moj tata ništa nije pomagao po kući, slabo se bavio i nama decom, pa nisam bio baš previše „osetljiv“ na žensko kukanje kako im je teško u životu. Tek sada, međutim, vidim da one u stvari ne kukaju dovoljno. Teško je meni, koji obavljam deo stvari po kući i s detetom, a šta tek da kažu žene koje sve to rade same? Ni sam ne znam kako to podnose”. – Tata Vlada

super-tata-izlozba-i-publikacija-o-ocinstvu-m-

Šta kažu istraživanja?

• Po istraživanjima iz celog sveta, oko 80% muškaraca će postati biološki očevi u nekom trenutku svog života.A gotovo svi muškarci na svetu imaju neku vezu sa decom (očevi, očusi, braća, rodbina, nastavnici, treneri itd.)

• Angažovano očinstvo omogućava ženama i devojkama da postignu svoj pun potencijal. Učešćem u staranju i u kućnim poslovima, muškarci pomažu učešće žena u njihovim radnim odnosima, odnosno napredovanje u karijeri.

• Angažovano očinstvo čini muškarce srećnijim i zdravijim. Oni navode svoj blizak odnos sa detetom ili decom kao najveći izvor dobrobiti i sreće. Oni koji imaju bliske i nenasilne odnose – žive duže, imaju manje mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema, manje su šanse da će koristiti droge, uspešniji su na poslu i generalno srećniji su.

• Globalno gledano, danas žene predstavljaju 40% od ukupno plaćene radne snage, a u isto vreme u pogledu brige o deci i kućnim poslovima, žene nekad rade i po 10 puta više od muškarca.

• Neophodno je prekinuti ciklus nasilja koje se često prenosi sa generacije na generaciju. Muškarci koji su kao deca prisustvovali porodičnom nasilju nad svojom majkom, imaju 2,5 puta veće šanse da i sami kao odrasli budu nasilni prema svojim partnerkama. U isto vreme muškarci koji su nasilni prema ženama, najčešće nasilni su i prema deci.

(State of the World Fathers, MenCare, 2015)

Projekat “Super tata” je podržan od strane Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i CARE International Balkans i deo je globalne kampanje posvećene očinstvu – MenCare.

/http://www.e8.org.rs/

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.