Zelena Mama

Terapija peskom – od rešavanja konflikata do razvoja kreativnosti

Igra je prirodan jezik detinjstva a pesak prirodni materijal koji na najbolji način služi za izražavanje i istraživanje, ali i za rešavanje konflikata i emocija ne samo u detinjstvu, već i kasnije u životu.

Osnova rada Centra zAnima, koji pod ovim imenom postoji u Beogradu skoro četiri godine, upravo je kontakt sa peskom, koji je od velikog terapeutskog značaja, a koristi se i kao sredstvo edukacije, zabave, opuštanja i opšteg razvoja kreativnosti.

Prema rečima psihologa Anne Kononenko, idejnog vodiča Centra, osnovni cilj je da deca kroz igru, potpuno neprimetno, rade na razvoju emocionalne inteligencije i poboljšanju komunikacije, kako sa roditeljima, tako i sa vršnjacima i svetom oko sebe. Pošto je, sa jedne strane, oduvek želela da radi nešto korisno za decu, kako bi imali manje razloga za terapije kad odrastu a sa druge je privlači rad sa prirodnim materijalima – pesak je postao važan terapijski segment u njenom radu.

– SandPlay radionice izvode se u prostoriji sa peščanim stolom i policama na kojima su klasirane minijaturne igračke. Prostorija sa peskom predstavlja mali model sveta koji nas okružuje, mesto gde se u spoljašnjem svetu mogu uvežbati unutrašnji konflikti malog čoveka. Dete kroz igru pronalazi rešenja za sasvim realne životne zadatke. Radionicu vodi psiholog u grupama od po maksimalno šestoro dece. SandPlay radionica se može sprovoditi i individualno kako za decu, tako i za odrasle, kaže naša sagovornica.

U čemu je razlika kad se radi samo sa decom i zajedno sa roditeljima? Da li su deca  otvorenija kad su sama?

Centar je zamišljen kao porodični centar, što na prvom mestu podrazumeva uzajamni rad cele porodice. Programi su osmišljeni tako da kroz igru roditelji i deca grade međusobno poverenje i bliže se upoznaju, osluškuju želje, potrebe i  interesovanja jedni drugih i sve to zabavljajući se i igrajući sa peskom ili nekim drugim uzrasno prilagođenim tehnikama.

Nakon treće godine deca na našim programima se odvajaju od roditelja i počinju samostalno da učestvuju u grupama ili individualno u zavisnosti od potrebe. Igra sa peskom pozitivno utiče na emotivno stanje dece i odraslih. Kontakt s peskom je unikatno senzorno iskustvo u stanju stresa ili traume i pomaže da se u emocionalnoj krizi ispolji bol bez reči, prirodnim putem namešta granice i time se oseća zaštićeno u sigurnom prostoru. Naša metoda pogodna je posebno za malu decu sa nerazvijenim verbalnim veštinama, introvertnu decu, hiperaktivnu decu i ne zahteva posebne kreativne ili umetničke sposobnosti.

 

Roditelji nakon svake radionice od psihologa ili specijalizovanog lica dobijaju fidbek, odnosno dobijaju povratnu informaciju o tome šta je dete radilo tog dana, tj. kakvo je njegovo trenutno unutrašnje stanje u zavisnosti od uzrasta i stepena razvoja. Fidbek je jako bitan jer upravo uz pomoć njega postiže se bolja interakcija između roditelja i dece, nakon čega deca nemaju problem sa otvorenošću bez obzira da li su roditelji prisutni ili ne.

Kome je, pre svega, namenjena metoda? Kako se postižu rezultati, posle koliko vremena?

SandPlay zAnimacija je namenjena svima, počev  od 18 meseci do 99 godina (a i duže :)). Svaki program osmišljavamo u zavisnosti od potrebe klijenata. Imamo relax program za odrasle, program za trudnice u drugom i trećem trimestru, redovne časove za decu i adolescente i workšopove za roditelje. Male promene se dešavaju na svakom času, a vreme za postizanje rezultata je individualno i zavisi od angažovanja pojedinca. Časovi su koncipitani da se izvode jednom nedeljno u zakazano vreme u trajanju prilagođenom uzrastu. Osnovni minimum da bi se stvorila dobra interakcija i videli prvi rezultati je tri meseca kontinuiranog dolaska na radionice. Ali, cilj naših programa je da taj način funkcionisanja postane trajni način života, za dobrobit generalnog poboljšanja kvaliteta i percepcije života uopšte.

Poznato je da deci pesak nikad ne dosadi, a kako reaguju roditelji?

Roditelji imaju mogućnost da se podsete svog detinjstva. Da uz pomoć peska ponovo dožive i prožive svoje strahove, težnje, želje i osećanja iz najranijeg perioda života. Utisak je da prvi kontakt sa peskom menja uvreženo mišljenje da je pesak samo sredstvo za igru, jer već nakon prvog kontakta roditelji se osećaju rasterećeno i oslobođeno a poznato je  da pesak kao materijal ima jedinstvenu karakteristiku da uzemljuje negativne emocije.

Koji su najčešći problemi/konflikti sa kojima se susrećete kod dece i roditelja i na koji način se oni rešavaju uz pomoć ove terapije?

Uz pomoć različitih tehnika u pesku ne radimo samo i isključivo na problemima i konfliktima. Naša delatnost bi se mogla podeliti u tri pravca gde pojedinca (dete ili odraslog) posmatramo kroz prizmu kreativnog, opšteg i psihološkog razvoja.

Kreativni deo podrazumeva savladavanje jedinstvene tehnike slikanja u pesku na osvetljenim stolovima.

Opšti razvoj podrazumeva razvoj svih spoznajnih procesa koji su odgovorni za uspešno savladavanje gradiva u školi a to su: koncentracija, memorija, mašta, način mišljenja, govor, vizuelna percepcija, prostorno predstavljanje i dr. Opšti razvoj podrazumeva i razvoj emocionalnog i socijalnog intelekta koji je odgovoran za svatanje sebe i drugih, kao i konstruktivna komunikacija sa vršnjacima i odraslima, sposobnost  autokreacije i adaptacije u novim uslovima.

Pod okriljem psihološke profilaktike i korekcije mi stvaramo specijalne uslove u kojima dete može kroz igru sa peskom da proživi svoje strahove (strah od mraka, odbačenosti, nepoznatog…), nagomilanu agresiju i druga neizražena osećanja (ljutnju, bes, empatiju…) čime ih učimo da uvek nalaze konstruktivni izlaz iz konfliktnih situacija.

O autoru

Jasmina Stefanović

Jasmina Stefanović

Novinar po profesiji, preduzetnica u duši, po ličnom osećaju – kreator svojih snova. Astrološka Vodolija joj ne da mira, stalno je pokreće na nove avanture i promene.
Nakon višegodišnjeg rada na RTS-u, otisnula se u preduzetničke vode i pokrenula magazin Mama. Nekoliko godina radila u Adria Media Serbia kao editorijalni direktor Porodičnih naslova i urednica časopisa Lisa. Onda se vratila preduzetništvu i opet diše punim plućima.

Jedna je od autora i urednika portala Antistres vodič (www.antistresvodic.rs), uređuje prvu web emisiju Mamino ćoše i sa velikim žarom radi na pripremi svih aktivnosti Udruženja RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Misli da je samo NEBO granica, a ono je beskrajno…

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.