Aktuelnosti

Učionice pod vedrim nebom stvaraju nosioce promena u budućnosti

RND
Autor RND

Kaže da je oduvek znala da jasno postavi cilj i da svu energiju usmeri ka njegovom ostvarenju. Već sa šest godina nije imala dilemu oko toga šta želi i ono što je uspela da sačuva u sebi od dečjeg uzrasta je vera u mogućnost ostvarenja želje.

O Željani Radojičić Lukić danas se ne priča samo u Srbiji. Naime, ona je po izboru britanske fondacije Varkey, koja organizuje svetsko takmičenje “Global teacher”, jedna od 50 najboljih nastavnika u svetu. A da li će biti proglašena i najboljom, znaćemo uskoro.

– U Srbiji postoji Udruženje Živojin Mišić koje traži i nagrađuje najbolje u svom poslu iz godine u godinu, a u svetu je to Varkey Fondacija i nagrada Global Teacher Prize, objašnjava.

Željana trenutno radi kao učiteljica drugog razreda izdvojenog odeljenja mioničke osnovne škole “Milan Rakić” u Banji Vrujci. Doktorand je na dva fakulteta, Učiteljskom i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Beogradu, a aktivno se bavi i  naučno-istraživačkim radom.

Posao koji radim, radim jer to volim. Smatram da deca zaslužuju da se njima neko zaista bavi. Da dobiju edukaciju na potrebnom nivou, ali i da uživaju učeći. To se jedino može realizovati uz jaku motivaciju. Ja pribegavam podsticanju mašte i razvoju kretivnosti. „Kreativna čarolija“ i „Čarobno selo“ su samo od neka od kreativnih rešenja koje je osmislila naša sagovornica.

„Kreativna čarolija“ je sinonim za sve ono što stvara, to je, kako kaže, “kreativni lonac” njenih ideja. Ali, to je i naziv međunarodnog festivala dečjeg i nastavničkog stavralaštava na kojem se okupljaju darovita deca i kreativni nastavnici da razmene svoja iskustva. Ove godine se od 25. do 27. maja održava 14. po redu a njegova tema je “Nebo nije granica”, krilatica Valentine Terješkove, prve žene u kosmosu.

Druga kreativna ideja je „Čarobno selo“, koncept učenja pod otvorenim nebom, gde se deca stavljaju u realne životne situacije putem integrisanih aktivnosti, i na taj način usvajaju funkcionalna znanja.

Čarobno selo je slagalica satkana od mašte. Slagalica postavljena na proplanku, sazdana od čarobnih kućica, vila čarobnica i neobičnih nastavnih sredstava koja inspirišu i motivišu sve one koji gledaju očima deteta, objašnjava Željana svoju viziju – Poziv učitelja daje slobodu. On mi je pomogao da realno sagledam lepotu detinjstva i da shvatim da sam ostvarila svoj san, jer sam postala ona osoba o kojoj sam kao dete maštala. Od bake sam naučila da je opravdano maštati i verovati u svoje snove.  Posle njenog odlaska shvatila sam da je bila u pravu i da se snovi mogu ostvarivati do poslednjeg udaha.

Stvaralačka inspiraciju naše sagovornice dolazi iz detinjstva i prirode. Iz slobodnog odrastanja u prirodi, na otvorenom. Njene igraonice su bile šume, i livade, i pašnjaci.

– Volim da kažem da su u učionici pod otvorenim nebom stvarali naši preci, ali da će u njoj, sasvim sigurno, stvarati i naši potomci. To su i razlozi zbog kojih, svih ovih godina motivišem nastavnike, da se osmele, da sa svojim učenicima u njih iskorače bez  straha i da budu svesni da se baš u takvim učionicama regrutuju nosioci promena u budućnosti.

Foto: privatna arhiva

O autoru

RND

RND

Udruženje Roditeljstvo novog doba osnovano je aprila 2016., nakon organizovanog prvog regionalnog festivala. Budući da planiramo nove aktivnosti, pozivamo vas da nam se pridružite. Vas, roditelje, vas preduzetnike, vas u različitim kompanijama i organizacijama. Pridružite nam se sa idejama i podrškom, sa razumevanjem i dobrom voljom koju imate za ovo naše zajedničko putovanje, vi kao učesnici ili sponzori, kao gosti ili predavači…. svi vi koji prepoznajete interes i želju da budemo što bolji roditelji našoj deci

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.